Het fotoboek is hier te koop:
www.bol.com
Stedelijk Museum, Amsterdam
Framer Framed, Amsterdam
CBK Zuidoost, Amsterdam
Erasmus, Amsterdam
Atheneaum Spui, Amsterdam
Motta, Eindhoven
Museum De Pont, Tilburg
Walgenbach, Rotterdam
Bijleveld, Utrecht
Page Not Found, Den Haag
Het fotoboek Moengo! toont het heden en verleden van het postkoloniale en postindustriële stadje Moengo (Suriname), door middel van foto’s die elf jonge bewoners uit Moengo in samenwerking met mij hebben genomen. Context wordt aan de foto’s in het boek geboden in de vorm van archiefmateriaal en teksten.
Het boek is zo ontworpen dat tijdens het lezen de index en bronnenlijst te zien is door het openen van de omslagflappen. De nummers in de flappen refereren aan de nummers bij de foto’s.
Na foto 187 is er een uitvouwbare kaart in gelijmd: een artist impression van de Surinaamse kunstenaar Kenny van Genderen. Een serie archieffoto’s van de mijnbouw in Moengo is geheel in zilver gedrukt in een katern van glossy papier.
Op elke bladzijde loopt een zilveren lijn die de pagina in twee kolommen verdeeld, zoals Moengo van origine verdeeld was per bevolkingsgroep. De kleur brons is gebruikt om bauxiet te symboliseren, dat gemijnd werd in Moengo, en de kleur zilver om aluminium te symboliseren, wat uit het bauxiet werd gewonnen.
Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken: ‘het stadje en haar bewoners’ - ‘traditie’ - ‘architectuur en inrichting’ - ‘mijnbouw’ - ‘economische omstandigheden’ en ‘het bezoek aan stafdorp’. De teksten in het boek zijn door mij en de jonge fotografen uit Moengo geschreven.
Moengo bezocht ik voor het eerst in 2012. Ik realiseerde me toen nog niet hoe bijzonder deze plek eigenlijk is. Moengo betekent heuvel. Samen met andere Nederlandse toeristen zwom ik in het zwembad. In Moengo lijkt het soms nog warmer dan in de rest van Suriname, wellicht doordat de bauxietwegen het zonlicht reflecteren. Een duik in een zwembad is dan zeer welkom voor de zwetende toerist. Wij spetterden onbekommerd in de rondte en hadden geen idee dat dit een bijzonder voorrecht was, en dat het zwembad niet lang meer zou bestaan.